Sleutels voor effectief begrijpend lezen en 'ik lees met hup en aap'
Naar aanleiding van de verslechterde resultaten van de peilingsproeven Nederlands – begrijpend lezen en luisteren van 2018 startte het Ministerie van Onderwijs een actieplan om scholen te sensibiliseren rond het belang van goed (begrijpend) leesonderwijs en een goede aanpak ervan. Diverse onderwijsondersteuners gingen aan de slag om leerkrachten in het basisonderwijs te helpen om het begrijpend leesonderwijs te versterken.
In de publicatie ‘Sleutels voor effectief begrijpend lezen, inspiratie voor een eigentijdse didactiek in het basisonderwijs (VLOR, 2019)’ reiken onderzoekers van Centrum voor Taal en Onderwijs en de UGent vijf didactische sleutels aan om het begrijpend leesonderwijs te versterken:
1 functionaliteit,
2 transfer,
3 interactie,
4 leesmotivatie,
5 strategie-instructie.
’Leren lezen’ is de meest elementaire vaardigheid die kinderen in de basisschool verwerven. Goed technisch lezen is noodzakelijk voor een vlot verloop van de schoolloopbaan, voor de persoonlijke ontwikkeling, voor de groei van het zelfvertrouwen en de veerkracht en voor het latere maatschappelijk functioneren.
Hoewel juist en vlot lezen een noodzakelijke basisvaardigheid is, is het alleen omwille van de functionaliteit dat we leerlingen leren lezen: het begrijpen van wat geschreven staat.
Bij een methode voor het aanvankelijk lezen ligt de klemtoon hoofdzakelijk op het verwerven van de leestechniek. Dat is bij 'ik lees met hup en aap' niet anders. Maar de methode zet niet alleen in op het leren decoderen van geschreven taal, maar ook op het begrijpen van geschreven taal. De klemtoon ligt daarbij in de eerste twee trimesters expliciet op het verwerven van leestechniek en impliciet op het begrijpend lezen. In het derde trimester verschuift die klemtoon en neemt het expliciete begrijpend lezen het voortouw.